Vissza

Fizetésemelés kérése fájdalmak nélkül

Blog Img

Béremelést kérni sokszor kifezetten megterhelő, de nem csak a karriered alakulása miatt elkerülhetetlen ez a beszélgetés, de a pénzügyi jövőd miatt is az.
Garantálni ugyan nem tudjuk a pozitív végkifejletet, viszont az „Igen” válasz esélyének növelése érdekében összeállítottunk egy listát a hat legfontosabb előkészületi lépésről:

1.      Készülj fel érvekkel

Ha csak az egy javaslatot fogadsz meg, akkor az ez legyen: Készülj fel arra, hogy mit fogsz mondani a megbeszélésen. Gondold végig, hogy milyen terveid vannak a cégen belül, mit szeretnél elérni a következő 1 évben, és hogy ezek milyen előnyökkel járnak a munkáltatód számára.
A jövőről beszélve mutass elkötelezettséget és érdeklődést a cég sikere iránt.
Mutasd meg, hogy az általad kért béremelés megéri a cégnek is, és ezt világos, tiszta kommunikációval támaszd alá.

2.      Hasonlítsd össze jelenlegi fizetésed

Az alapos felkészülés kulcsfontosságú. Kezdj azzal, hogy utánanézel mennyi az ésszerű fizetés a te pozíciódban és iparágadban.
Összehasonlításkor vedd figyelembe a pozíciódat, tapasztalatod mértékét és a cég méretét is.
Az érvelésnél minden pontos részlet ismeretére szükséged lesz.
A menedzserek legalább ugyanolyan jól fel lesznek készülve erre a beszélgetésre, mint te, és saját kutatásuk alapján fogják tudni, hogy az általad kért fizetés reális-e a a te pozíciódhoz.
A tudás hatalom, mert a fizetésed megfelelő értékelése jelzi, hogy a megfelelő információkkal rendelkezel ügyed előterjesztéséhez.

Összehasonlítási szempontok:

  • Tapasztalat mennyisége – Minél több tapasztalattal rendelkezel, annál magasabb fizetést kérhetsz

  • A vállalat mérete – A vállalat mérete hatással van arra, hogy mennyit tud fizetni az alkalmazottaknak. A multinacionális és nagyobb vállalatok mélyebb zsebekkel rendelkezhetnek, mint a kkv-k (kis-középvállalkozások), és általában többet is fizetnek dolgozóiknak.

  • Elhelyezkedés – A fizetések elsősorban a földrajzi elhelyezkedéstől függően változnak. A megélhetési költségek jelentős szerepet játszanak a fizetések meghatározásában, és ez gyakran magasabb fizetésekhez vezet a városokban.
    Azoknál a területeknél, ahol nagy az igény specifikus tudásra, például a mérnöki vagy tudományos területen szintén magasabb bérek érhetőek el.

3.      Mutasd meg, miért érdemelsz fizetésemelést
Szánj időt annak értékelésére, hogyan járultál hozzá közvetlenül a vállalat sikeréhez.
A szakmai teljesítmények, a KPI-ok (legfontosabb teljesítménymutatók) és a mérföldkövek bevonása a beszélgetésbe segíthet a fizetésemelés elérésében.
Ennek legyszerűbb bemutatásához a STAR módszer vezet. Például: „Az elmúlt évben 5000 leadet generáltam a vállalatnak, ami 8%-os növekedés az előző évhez képest. Az így létrejövő eladások 58 000 eurót hoztak a cégnek.”
Röviden: mutasd meg munkáltatódnak, hogy milyen pozitív hatással vagy az üzleti eredményre, és hogy a fizetésemelésed megéri nekik.

4.      Minden az időzítés
Az időzítés komolyan befolyásolhatja a fizetésemelés kérés esélyeit.
Ne a költségvetés csökkentésénél kérdezz rá, illetve akkor is halaszd el inkább ha a szervezet pénzügyileg nehéz helyzetben van.

A fizetésemelés kérése előtt három tényezőt kell figyelembe venni:

  1. Költségvetés – Frissen jóváhagyott az éves költségvetés? Ha igen, akkor valószínűleg az év összes költsége pontosan be van osztva és jóváhagyva. A váratlan fizetésemelést nehéz beilleszteni egy már véglegesített költségvetésbe.

  2. A szervezet pénzügyi helyzete – Voltak-e a közelmúltban leépítések vagy elbocsátások? Ha a cég pénzügyi nehézségekkel küzd akkor fontolj meg egy kis halasztást.

  3. Kértél-e mostanában béremelést, és ha igen, mikor? Ha több mint 6 hónapja dolgozol jelenlegi beosztásodban, akkor elfogadható egy fizetésemelés kérés. Azt javasoljuk, hogy évente legfeljebb egyszer kérj emelést.

A fenti tényezők figyelembevételével, már a vezetőddel való beszélgetés előtt fogod tudni, hogy megfelelő-e az idő fizetésemelés kérésére.

5.      Szervezz találkozót a feleteseddel a fizetésemelés megbeszélésére
A fizetésemelés kérésének legjobb módja a vezetőddel való személyesen beszélgetés.Ez mindkettőtök számára biztosítja, hogy ami elhagzik az köztetek marad a beszélgetés kimenetelétől függetlenül.
A vezetők elfoglaltak, ezért ne vedd rossz jelnek, ha egy kicsit várni kell az időpontra.
Hagyd a vezetőre a megbeszélés idejének és helyének megadását, te igazodj az ő beosztásához.
Ha ésszerű időn belül nem kapsz időpontot a beszélgetésre, akkor emlékeztesd e-mailben vagy személyesen, hogy biztosan nem felejtett-e el válaszolni.

A megbeszélés után küldj egy utánkövető e-mailt, amiben meg tudod köszönni a beszélgetést és rögzíted a megbeszéltek fontos pontjait.

6.      Légy udvarias és maradj pozitív a béremelési megbeszélés során
Függetlenül attól, hogy mit gondolsz a jelenlegi fizetésedről, igyekezz a lehető legpozitívabban viselkedni a fizetésemelés kérésekor.
Ne feledd, hogy a vezetőddel a jelenlegi pozíciódban már kiépítettél a kapcsolatot.Nem lenne szerencsés, hogy ez a beszélgetés hasson erre kapcsolatra negatívan.
Maradj udvarias, és ügyelj arra, hogy kérésedet világosan és tömören fogalmazd meg.
Nehéz nekikezdeni fizetésemelés kérésének, ez egy olyan helyzet, amiben a munkavállaló és a munkaadó egyaránt kényelmetlenül érezheti magát, de akár prifitálhat isbelőle mindkét fél.
Egy vezető sem akar elveszíteni egy értékes csapattagot, mert pótlása kiesést okoz, ez pedig időt és további erőforrásokat emészt majd fel.

Lehetőségeid további feltérképezéséhez látogass el aktuális állásoklehetőségeinkhez.

 

Felhasznált forrás:

https://www.cpl.com/blog/2023/09/how-to-ask-for-a-raise